Over ons

 

 

 

La Gare is gelegen langs de mooie fietsroute' groene 62' Hierkunnen de fietsers even kunnen uitrusten op ons zongerichte terras/veranda,  waar ze een natje en een droogje kunnen nuttigen .

Onze terras beschikt over verwarmers zodat we u ook 's winters op een aangename manier kunnen ontvangen !

 

 

 

La Gare historiek :

 

De oudste sporen van 'La Gare' dateren uit 1866. In dat jaar bouwde Bernard Vandekerkhove hier een slagerij. hij moet waarschijnlijk wel op de hoogte zijn geweest van de plannen voor de aanleg van de spoorlijn, want het huis vertoonde met zijn schuine zijde een grillig grondplan. Die schuine gevel sloot inderdaad een paar jaar later perfect aan met de kleine knik die de spoorweglijn hier maakte aan de overweg met de Nieuwpoortsesteenweg.

 

Op 23 maart 1868 vond de officiële ingebruikname plaats van spoorweg 62. Deze lijn verbond Torhout met Oostende.

Vanuit Oostende kon je gemakkelijk de verbinding maken met het Noord-Franse Armentières. Oorspronkelijk werd de lijn 62 uitgebaat door een private vennootschap maar in 1870 besliste de Belgische overheid om alle privé-uitbatingen over te nemen. Korte tijd nadien kreeg elke gemeente langs de spoorlijn een eigen station, bij iedere overweg werd in uniforme stijl een wachthuisje gebouwd. Het was de taak van de bewoner om de slagbomen te bedienen en de overweg te onderhouden.

 

Rond 1881 werd het gebouw ' La Gare' verkocht aan de Eernegemse familie Vansielegem en kreeg het meteen de nieuwe naam "au Café de la Station". In die periode bouwde men achter het café een afspanning. Achter deze nieuwe stallingen lag een weide waar paarden konden grazen. Door het bouwen van deze afspanning konden de reizigers die met  paard en kar naar het station kwamen tegen betaling hun dieren veilig onderbrengen tot ze terugkeerden.

 

Kort na de eeuwwisseling, rond 1902, besliste de nieuwe huurder Henry Strubbe om de naam te wijzigen naar "hotel de la station". Hij verbouwde de bovenverdieping en kon daardoor zes kamers verhuren. Het was ook in die periode dat de spoorlijn 62 een tweede spoor naar Oostende kreeg. De beslissing van dit tweede spoor paste perfect in het concept van " Oostende, koningin der badsteden".

 

Op die manier konden nog meer toeristen Oostende bereiken. Het tweede spoor werd uiteindelijk na de tweede wereldoorlog door de Duitsers uitgebroken. Zij recupereerden het staal en de dwarsliggers. Na de tweede wereldoorlog huurde Camille Depuydt het pand. Door de concurrentie van de auto verdween de afspanning geleidelijk. Hij richtte hier samen met zijn echtgenote een taxibedrijf op. De laatste reizigerstrein passeerde hier op 26 mei 1963. Goederentreinen reden nog tot 1967. In de jaren zeventig zette Alvarez Depuydt de ondertussen welgekende taxidienst verder. De hotelfunctie verdween uiteindelijk, maar het café kende in die tijd een hoogtepunt. In de jaren tachtig en negentig veranderde het cafe meerdere malen van naam en uitbater. In die periode werd het de lokale heemkundige kring "Gestella" op de bovenverdieping ondergebracht. De stallingen bouwde men om tot een feestzaal. nadien werd het een fitnesszaak 'The Gym'. Ondertussen werd de zaal in 2017 afgebroken. Wat eertijds de graasweide was, is nu een centrumparking.

 

In 2010 werd het pand grondig verbouwd en kreeg het een nieuwe naam " La Gare ". Je kan hier in een rustige omgeving genieten van ter plaatse bereide gerechten. Er passeren nu geen treinen meer, alleen fietsers die ongestoord genieten van een stukje Vlaamse natuur.

 

 

 


Restaurant  - Bistro  -  Tea-Room  -  La-Gare

Openingsuren

woensdag, donderdag, vrijdag,

Open vanaf 10u00 tot 22u00

Vrijdag open vanaf 9u00 tot 22u00 

zaterdag en zondag:

Open vanaf 10u00 tot ... 


Maandag & Dinsdag: Gesloten

 

 

 

Keuken: Open vanaf 11u30 tot 14u30en van 18u00 tot 21u00

Tea-Room: Vanaf 14u30 tot 18u00

Contact

Stationsstraat 85

8470 Gistel

Copyright @ All Rights Reserved